Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
“Dünya Uyku Günü” münasebetiyle açıklama yapan Prof. Dr. Sevda İsmailoğulları, Dünya Uyku Günü’nün, Dünya Uyku Derneği tarafından, uykunun değerine dikkat çekmek ve uyku meselelerinin toplumdaki yükünü azaltmak maksadıyla organize edilen bir gün olduğunu söyledi. Prof. Dr. İsmailoğulları, Dünya Uyku Günü’nün bu yıl 17 Mart’ta tüm dünyada ‘Sağlık İçin Uyku Esastır’ sloganıyla kutlanacağını tabir etti.
Uyku Temel Bir İhtiyaç
Sağlıklı bir ömür için düzgün bir uykunun birinci basamak olduğunu söyleyen İsmailoğulları, “Uyku; yemek yemek, su içmek, nefes almak üzere organizma için vazgeçilmez bir mecburilik. Gece uykusunun ispatlanmış pek çok yararı var. Uyku ömrümüzü uzatır, beynin öğrenme, ezberleme, mantıklı kararlar alma ve seçimler yapma maharetlerini geliştirir, yaratıcılığımızı artırır. Hislerimizin düzenlenmesi ve sonraki güne memnun bir halde uyanmak, sakin reaksiyonlar vermek ve bardağın dolu tarafını görmek, sağlıklı ve kâfi ölçüde uyumak ile mümkün olur.” diye konuştu.
Prof. Dr. Sevda İsmailoğulları, “Rüya görmek acı verici anılarımızı rahatsız edici hislerden arındırarak kaydeder. Vaktin bütün yaralarını güzelleştirdiği söylenir, gerçekte güzelleştiren uykuda geçen vakittir. Uyku bağışıklık sistemimizi, hormonlarımızı, iştahımızı ve insülin istikrarımızı düzenler. Çok yeme isteğini azaltıp, daha ince kalmamızı sağlar. Uyku bağırsak mikrobiyotamızın sağlıklı bir biçimde korunmasını sağlar, kalp sıhhatimizi korurken, kan basıncımızı düşürür. Bütün spor kollarında atletik gelişim açısından uyku temel bir gereksinimdir, güç, kas yorgunluğu ve motor maharet hafızasını düzgünleştirir.” dedi.
Uykusuzluğun, Kişisel ve Toplumsal Berbat Sonuçları Mevcut
Prof. Dr. İsmailoğulları, “Uykunun kanıtlanmış bu yararları yanı sıra, uykusuzluğun da kanıtlanmış kişisel ve toplumsal berbat sonuçları mevcuttur. Uykusuzluk durumunda birinci etkilenen beyin işlevlerinden biri de dikkat ve konsantrasyon eksikliğidir. Bu eksikliğin makus sonuçları trafik kazaları ve iş kazaları formunda olmaktadır. Uykusuzluk şahısların olaylar karşısında verdiği duygusal reaksiyonları artırarak daha tahammülsüz yapmaktadır. Uykusuzken oluşturulan anılar çok zayıf anılardır ve süratle buharlaşırlar. Uykusuzluğun hayat süresimizi kısalttığı, kalp hastalıkları, obezite, bunama, diyabet ve kanser riskini arttırdığı gösterilmiştir. Fizikî ve zihinsel sıhhatimizi düzenlemek için yapabileceğimiz en tesirli şey uyumaktır. Sağlıklı bir uyku en âlâ ilaçtır. Uykunuzu bugün güzelleştirin, uykunuz önceliğiniz olsun!” sözlerini kullandı.