İSTANBUL (İGFA) – Avukat Arabulucu N. Gökçe Ertan, şubat ayında ülkemizde yaşanan ve toplamda 11 ili etkileyen zelzelenin akabinde oluşan maddi ve manevi ziyan gören vatandaşlarımızın idari yargıda haklarını araması gerektiğini ve dava açmaları gerektiği konusunda uyardı.
Avukat Arabulucu Ertan, “Şubat ayında ülkemizde meydana gelen zelzele sonrasında maddi yahut manevi açıdan ziyan gören vatandaşlarımızın idari yargıda haklarını araması gerekiyor.” diyerek, dava açmadan evvel yapılması gereken hususları de depremzede vatandaşlarımız için açıkladı.
Ertan, “2577 sayılı İdari Yargılama Adabı Kanunu’nun 13. unsurunda “İdari aksiyonlardan hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan evvel, bu hareketleri yazılı bildirim üzerine yahut diğer suretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve herhâlde hareket tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili yönetime başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen yahut büsbütün reddi hâlinde, bu husustaki sürecin bildirisini izleyen günden itibaren yahut istek hakkında otuz gün içinde yanıt verilmediği takdirde bu mühletin bittiği tarihten itibaren dava müddeti içinde dava açılabilir kararı yer almaktadır.” dedi.
Vatandaşların kendi hakları konusunda daha dikkatli ve araştırmacı olması gerektiği ihtarında bulunan Ertan, bahisle ilgili şunları kaydetti:
“İdarenin sarsıntı durumunda sorumlu tutulabileceği tüm faaliyetleri idari aksiyon olarak nitelendirilmektedir. Gerekli tedbirleri almamak halindeki sorumlulukta olumsuz/ihmali aksiyon kelam konusu iken yürüttüğü hizmette kusur olması da idari aksiyon olarak nitelenir. Bu nedenle yapılacak müracaatın bu aksiyonun öğrenilmesinden itibaren bir yıl içinde belediye, valilik, İçişleri Bakanlığı ve ilgili olabilecek bakanlıklara yapılması gerekir. İdari yargıyı başka yargı kollarından ayıran değerli bir özellik de yazılı yargılama yapılması ve bu nedenle ispat araçlarının farklılaşmasıdır. İdari yargıda hâkimin etkin pozisyonu (re’sen tahkik) prensibi geçerli olduğundan hâkim tarafların argümanlarını ispat araçları ile yetinmek zorunda olmamakla birlikte, şahit dinleme üzere imkanlara sahip olunmadığından hususla ilgili yazılı kanıtlardan yararlanabilecektir.”