İSTANBUL (İGFA) – Sabancı Üniversitesi Ferdî Akademik Gelişim Merkezi (BAGEM) tarafından hazırlanan “Afet Sonrası Psikososyal Yardım Rehberi” ve “Psikolojik İlkyardım ve Süreç Yönetimi” başlıklı iki farklı doküman, sarsıntı felaketinin toplum psikolojisinde yarattığı aksiliklere karşı tahlil yollarını bir ortaya getirdi. Farklı takviye hizmetlerinin bütünleştirici bir ortamda iş birliği içinde çalışmasına dayanak olmak hedefiyle Sabancı Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ferdî ve Akademik Gelişim Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Alpay Filiztekin, “Bu dokümanlarla zelzele felaketi sonrasında ortaya çıkan ruhsal sıkıntıların yanlışsız anlaşılmasını ve sürecin yanlışsız yönetilmesini sağlamak için bir rehber oluşturmayı amaçladık. Bu sıkıntı günlerde her iki kitapçığın da toplumun tüm kısımlarına içinde bulundukları durumu anlamaları ve buna nazaran bir yol izlemeleri konusunda yarar sağlamasını ümit ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Yaşanan son sarsıntı felaketinin akabinde BAGEM Takımından Klinik Psikolog Tuğçe Küpeli tarafından hazırlanan “Afet Sonrası Psikososyal Yardım Rehberi”nde, doğal afetlerin; bireylerin fizikî, toplumsal, duygusal fonksiyonelliğini ya da ruhsal açıdan güzel hissetmesini olumsuz etkileyen şartları barındırması nedeniyle travmatik tesirler doğurabildiğine dikkat çekiliyor. Afet sonrasında yaşanan süreksiz bir şok, endişe, öfke, suçluluk, utanç, çaresizlik ve/ya ümitsizlik hislerinin bireylerde yaratacağı olumsuz tesirler şöyle sıralanıyor: Yer- mekan- vakte dair baş karışıklığı, uykusuzluk ve uyku sıkıntıları, İştah kaybı ya da iştahta artış, kararsızlık, dikkati toplayamama, unutkanlık, genel ilgisizlik, bağışıklık sisteminde bozulma, huzursuzluk, güvensizlik, insanlardan uzaklaşma, ani öfke patlamaları, kendini reddedilmiş ya da terk edilmiş hissetme, çok yargılayıcı ve suçlayıcı olma, bedensel ağrı ve acılar, kalp atışlarında düzensizlik, bulantı, iştah değişimi, ani irkilmeler yaşama.”
Bu olumsuz tesirlerle başa çıkılabilmesi için tekliflerin sıralandığı dokümanda, ruhsal travma ile başa çıkılamadığının düşünülmesi durumunda bir ruh sıhhati uzmanından dayanak alınması öneriliyor.